VLAŠAC
Retko se nalazi na trpezi, a trebalo bi - vlašac je izuzetno korisna namirnica. Poznat je i kao mlađi brat luka. Vlašac ima aromatičniji i manje ljut ukus od luka i praziluka, a za razliku od drugih lukovica, kod vlašca se koren ne jede, već samo listovi, i to sveži. U odnosu na druge vrste luka, vlašac je izuzetno bogat beta-karotenom. Tanki zeleni listovi sadrže mnogo vitamina A i C, nešto manje vitamina B-kompleksa, i minerale fosfor i gvožđe. Osim što ima antibakterijsko, antivirusno i antialergijsko dejstvo, bitna karakteristika ove zelene biljke je u tome što pomaže jetri da izbaci toksine iz tela. Kuvanje uništava njegovu specifičnu aromu, pa ga je najbolje dodavati pred kraj pripremanja jela, ili neposredno pre služenja. Može se dodavati i u razna topla i hladna jela, a posebno je zanimljiv ako se doda pireu od krompira.
slika sa interneta
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.