среда, 16. август 2017.

TIKVICE

Tikvice se dugo uzgajaju za ljudsku upotrebu. Nezaobilazna su namirnica u mnogim svetskim kuhinjama.


Iako botanički posmatrano pripadaju voću, tikvice se u kulinarstvu tretiraju isključivo kao povrće. Najukusnije su tokom leta, kad im je sezona. Prilikom kupovine birajte sveže, zdrave plodove, čvrste na dodir, sjajne i neoštećene kore. U frižideru ih možete čuvati do sedam dana.

slika sa interneta: vrste tikvica

LEKOVITA SVOJSTVA TIKVICA:
  • sprečavaju simptome ateroskleroze (ateroskleroza - sužavanje krvnih sudova, stvaranje plakova (ateroma) na arterijama),
  • povoljno deluju na imunološki sistem, 
  • imaju antikancerogena svojstva,
  • protivupalna svojstva,
  • značajne su za kardiovaskularni sistem, utiču na snižavanje holesterola u krvi,
  • razgrađuju homocistein i tako sprečavaju srčani udar,
  • doprinose boljem zdravlju očiju,
  • prirodni diuretik - pomažu organizmu da se oslobodi viška tečnosti,
  • pomažu smanjenju simptoma uvećane prostate,
  • preporučuju se u ishrani dijabetičara.
Tikvice možete jesti svakodnevno dok ih ima na pijacama i u prodavnicama. Zdrave su, pune korisnih materija, a imaju vrlo malo masti i ugljenih hidrata. Ali budite oprezni s pohovanim tikvicama jer je njihov glikemijski index znatno veći.

slika sa interneta


OBROK SA TIKVICAMA:
  • Tikvice naseckajte na kolutove i izgrilujte. Začinite ih i napravite salatu ili ih samo prelijte maslinovim ulje i poslužite uz meso.
  • Kockice tikvica dodajte čorbama od povrća. Kolutove tikvica dodajte u fil za lazanje ili preliv za testeninu, stavite ih na pizzu ili dodajte u omlet.
  • Napravite musaku od tikvica, Ređajte red kolutova od tikvica uvaljanih u griz, red dinstanog mesa, pa ponovo red tikvica i zalijte jajem, pavlakom i mlekom, i zapecite u rerni.
  • Napravite krokete od tikvica: umutite jaja, mleko i brašno kao smesu za palačinke ali gušću, tikvice narendajte, posolite i ocedite suvišnu vodu, pomešajte ih sa testom, masu kašikom stavljajte na tiganj s vrelim uljem i pržite ih na tihoj vatri. Obavezno ih vadite na papirne ubruse da upiju suvišnu masnoću.
  • Tikvice presecite napola po dužini, sredinu izdubite i napunite tikvice nadevom po želji (sa mesom ili bez njega) i zapecite ih u rerni.
  • Napravite špagete od tikvica.
slika sa interneta: špagete od tikvica

PRIJATNO! :)

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.