понедељак, 16. октобар 2017.

RECEPTI SA BUNDEVOM

Bundeva sadrži izvanredne količine beta-karoten, vitamina C, vitamina B kompleksa, bogata je biljnim vlaknima i mineralima, i često se naziva našom domaćom bananom. Ima vrlo malo kalorija, preciznije 29 kcal na 100 g, a pečena još manje. Zato iskoristite lekovitost koju nam priroda daje i obavezno probajte neke od sledećih saveta. Neće zažaliti. :)

slika sa interneta

  • Nema bolje namirnice od pečene bundeva. Potvrdiće Vam Vaša baka. Ili mama. :) Stavite komade bundeve na papir za pečenje, po želji je možete začiniti i ruzmarinom, žalfijom, majčinom dušicom, belim lukom... Igrajte se sa začinima. Ispecite i uživajte u ovom zdravom, ukusnom i niskokaloričnom obroku.


slika sa interneta

  • Zamenite krompir pire sa pireom od bundeve.
  • Dodajte bundevu u klasične pljeskavice od povrća.
  • Pomešajte kuvanu/pečenu ispasiranu bundevu sa rendanim parmezanom i začinskim biljem i upotrebite to kao sos za testeninu.
slika sa interneta

  • Napravite hleb od bundeve: u klasično testo od integralnih žitarica dodajte pire od kuvane bundeve i po želji i šaku semenki golica. Hleb pecite nešto duže jer bundeva povećava vlažnost testa.
  • Isto tako možete napraviti i mafine. Dodajte bundevu klasičnom testu za mafine i aromatično ih začinite sa cejlonskim cimetom.
  • Standardnom receptu za humus dodajte kuvanu/pečenu bundevu.
slika sa interneta


  • Napravite potaž od bundeve: dinstajte komade bundeve sa sitno iseckanim crnim lukom. Dolivajte supu od povrća. A kad bundeva omekša, ispasirajte sve štapnim mikserom i začinite. Izdubljenu bundevu možete koistiti kao posudu za potaž.
  •  Ne zaboravite na hranljivu salatu od bundeve. Sastojci su sledeći: kockice pečene bundeve, feta sir, rukola, himalajska so, biljni začini po želji, maslinovo ulje i kašika mešanih semenki.

  • BON APPETIT! :)

    Нема коментара:

    Постави коментар

    Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.