понедељак, 9. октобар 2017.

BUNDEVA puna vitamina

Bundeve pripadaju istoj porodici biljaka kao i tikvice. Dostupne su od avgusta, ali stručnjaci za bundeve kažu da su najbolje u oktobru i novembru. Mogu biti različitih oblika i veličina. Pune su vitamina B grupe, vitamina C, beta-karotena, kalijuma, kalcijuma i fosfora. U umerenoj količini sadrže magnezijum, gvožđe, bakar i cink a siromašne su kalorijama. 100 g sveže bundeve sadrži samo 29 kcal, a pečena još manje.

slika sa interneta

Bundeva vodi poreklo sa američkog kontinenta. Smatra se da se u ishrani koristi već 10 000 godina, mada su u početku ljudi koristili isključivo semenke. Bundevu je u Evropu doneo Kristifor Kolumbo, a raširili su je portugalski i španski moreplovci.

LEKOVITA SVOJSTVA:
  • Bundeva sadrži značajne količine beta-karotena, pigmenta koji pomaže u prevenciji raka i degeneracije žute mrlje. Takođe, blokira stvaranje slobodnih radikala i na taj način sprečava oštećenje strukture ćelijske DNK. Što laički znači da bundeva podmlađuje organizam, jer su slobodni radikali odgovorni za starenje organizma.
  • Sadržaj kalijuma u 100 g bundeve je neverovatnih 325 mg. On ima značajnu ulogu u snižavanju krvnog pritiska i pomaže u izbacivanju viška tečnosti.
  • Magnezijum je koristan kod alergija i astme, blagotvorno utiče na zdravlje kardiovaskularnog sistema i ublažava simptome predmenstrualnog sindroma (PMS).
  • Stručnjaci tvrde da plod bundeve sadrži aminokiseline koje pojačavaju lučenje seratonina - hormona sreće, pa se može reći da pečena bundeva popravlja raspoloženje.
  • Bundeva sadrži i znatnu količinu biljnih vlakana, koja regulišu probavu, otklanjaju zatvor i snižavaju štetni LDL holesterol.
  • Takođe, lako se i vari. Zato je pire od pečene bundeve idealna hrana za malu deci i osobe koje imaju osetljiv stomak. Posebno se preporučuje starijim osobama.
  • Oblog od sveže narendane bundeve ublažava bolove kod proširenih vena.
  • Zbog visokog sadržaja vitamina (B, C, E..), bundeva je sjajna za jačanje imuniteta, što je posebno važno u jesenjem i zimskom periodu.
  • Ukoliko Vam je koža sklona aknama i mitiserima, napravite masku od bundeve. Sameljite svežu bundevu, napravite pire i držite 10-ak minuta na licu pa isperite. Bundeva će Vam očistiti lice i pore, a kožu će nahraniti vitaminima i mineralima.
  • Bundevino ulje spada među najkvalitetnija i najukusnija ulja.
  • Vitamin B grupe, tiamin, koji sadrži bundeva, poboljšava funkcionisanje mozga i važan je za pamćenje.
  • Semenke bundeve su odličan izvor omega-3 masnih kiselina, koje čuvaju kardiovaskularni sistem i štite od raka. Takođe, predstavljaju značajan izvor proteina, magnezijuma, gvožđa i tradicionalan su lek za uvećanu prostatu.
slika sa interneta

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.