петак, 8. септембар 2017.

NAMIRNICE KOJE SE NE DRŽE U FRIŽIDERU

Ne prija hladnoća svakoj namirnici. Ako ih držite u frižideru, gube dobar ukus i kvalitet. Pročitajte koje su to namirnice i kako ih treba čuvati.

slika sa interneta

U želji da ih na hladnom bolje sačuvamo, neke namirnice dospeju u frižider iako im tu nikako nije mesto. To su:
  • HLEB - Ako se čuva u frižideru, hleb će se brzo osušiti. Duže će ostati svež ako se drži u posudi za hleb.
  • PARADAJZ - Ne treba ga čuvati u frižideru jer može promeniti boju i hladnoća oštećuje njegovu opnu, pa brzo postaje mekan i menja ukus. Slična je situacija i sa namirnicama koje takođe sadrže veću količinu vode, kao što su tikvice, krastavac i paprike. Dovoljno ih je čuvati u špajzu, ali nikako u plastičnoj kesi.
  • CITRUSI - kao što je limun, koji na niskim temperaturama gubi aromu. Njih je dovoljno čuvati u korpi za voće na sobnoj temperaturi.
  • KROMPIR - njemu prijaju drveni sandučići i tamno mesto. U frižideru menja ukus, postaje sladak, jer se na niskim temperaturama skrob pretvara u šećer.
  • CRNI LUK - njega držite u drvenim gajbicama na tamnom i suvom mestu, i što dalje od krompira, jer krompir ispušta vlagu i izaziva truljenje luka. Slična situacija je i sa belim lukom, ne čuvajte ga u frižideru već na suvom i tamnom mestu.
  • JUŽNO VOĆE - kao što su banane, papaje, ananas i dinja. U frižideru, zbog niske temperature, postoji mogućnost da izgube vitamine i dobiju tamna mesta na kori.
  • MED - Držanje meda u frižideru može dovesti do njegove kristalizacije. Najbolje ga je čuvati u zatvorenoj posudi, na sobnoj temperaturi i suvom mestu.
  • MASLINOVO ULJE - treba da držati na tamnom i hladnom mestu ali nikako u frižideru.
Osim toga, ljudi najčešće greše što svoje frižidere pretrpavaju hranom misleći da će je tako sačuvati, a ne shvataju da na taj način samo ubrzavaju propadanje namirnica. Kada krenete u kupovinu, vodite računa o potrebama vaše porodice, o količini hrane koja vam je potrebna, jer nepotrebnim stajanjem u frižideru, namirnice mogu da izgube hranljive sastojke. Prednost dajte svežim namirnicama i vodite računa o isteku roka trajanja. Kupujte planski, i nikada gladni :) jer prema nezvaničnim procenama iz 2016 godine, u Srbiji se svake godine baci 250 000 tona hrane, a najviše hleba.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.