KRASTAVAC
Sezona krastavca je uveliko počela. Ukoliko želite da smršate, ovo povrće je idealno za vas jer sadrži malo kalorija - 100 g sveže oguljenog krastavca sadrži 14 kcal. Odličan su izbor i za svež izgled kože i blistav ten. Zbog velike količine vitamina i minerala često se nazivaju i supernamirnicama.
slika sa interneta
Krastavac spada u najstarije povrtarske kulture. Pripada istoj porodici kao i bundeva, dinja i lubenica.
Krastavac sadrži veliku količinu vode pa je dobar diuretik koji otklanja toksine iz organizma, i utiče na poboljšanje rada bubrega i žuči. Koristan je i za pravilan rad debelog creva. Kalijum iz krastavca je vrlo važan za regulaciju krvnog pritiska, a kafeinska kiselina daje mu antikancerogeno i protivupalno dejstvo. Vitamin C, kojeg ima u kori krastavca, utiče na jačanje imunološkog sistema. Osim vitamina C, u kori se nalaze brojne pozitivne supstance, pa ako ste ga lično uzgajali i znate da nije prskan, pojedite ga sa korom. Ukoliko niste sigurni kako je proizveden, bolje ga oljuštite pre konzumacije. Krastavac se od davnina koristi u narodnoj medicini za ublažavanje opekotina od sunca, uklanja podočnjake i kesice ispod očiju. Sok od krastavca sadrži silicijumsku kiselinu, važnu za održavanje zdravlja mišića, ligamenta, hrskavica, kostiju i kože. U soku se nalaze i materije koje pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, pa samim tim blokiraju rast i razvoj kanceroznih ćelija, i materije potrebne ćelijama pankreasa da proizvedu insulin. Istraživanja su pokazala da steroli iz krastavca utiču na snižavanje nivoa holesterola.
Krastavce možete jesti svakodnevno. Puni su vode, niskokalorični, odlična su hrana za osobe koje se bore protiv viška kilograma. Međutim, krastavac može za nekog da bude blagotvoran, ali nekim osobama i toliko težak da ne mogu da ga svare, posebno njegove semenke. Kod tih osoba on izaziva nadutost i trebalo bi da ga izbegavaju.
KAKO JESTI VIŠE KRASTAVCA:
- Uživajte svakodnevno u mešanoj sezonskoj salati. Naseckajte krastavac, paradajz, papriku i crni luk, posolite i prelijte kvalitetnim uljem. Po želji dodajte fetu, mladi sir ili kozji sir i imate ukusnu salatu ili čak kompletan obrok.
- Ukrasite sendviče kolutovima svežeg krastavca.
- Napravite čuvenu caciki salatu: narendajte krastavac, posolite i dobro ocedite tečnost. Dodajte usitnjen beli luk, mirođiju, maslinovo ulje a zatim umešajte mileram ili grčki jogurt. Salatu poslužite uz grilovano meso.
- Izgrilujte krastavce na roštilju, posolite, dodajte maslinovo ulje i beli luk.
- Napravite čamčiće od krastavca. Presecite krastavac po dužini, izdubite ga i napunite ga nadevom po želji. Ukrasite ga seckanom mirođijom.
- Najbolje je jesti krastavac sa mirođijom, belim lukom, ili mlečnim proizvodima kako bi se olakšalo varenje.
- Napravite čips od krastavca.
- Napravite vodu za detoksikaciju. Dodajte kolutiće krastavca i limuna u vodi, i po želji začinite je svežom mentom.
- Kiseli krastavci ne bi trebalo da jedemo tokom leta, kada su nam dostupni sveži.
slika sa interneta
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.