DINJE I LUBENICE
Ovo povrće je puno hranljivih materija (i puno vode), ima u proseku 50 kcal i 0,5 g masti na 160 g i odličan je izbor za osobe koje hoće da smanje težinu. Obezbeđuje puno vlakana i taman dovoljno slatkoće da se zadovolji apetit.
Lubenice i dinje spadaju u povrće koje leti najviše jedemo. Pripadaju istoj porodici biljaka, u koju spadaju i krastavci, tikvice, bundeve, a to je povrće sa plodovima. Dinje su manje od lubenica, okrugle, s tvrdom glatkom, mrežastom ili izbrazdanom korom. Unutrašnji jestivi deo je narandžast ili zelenkast, u zavisnosti od sorte, a u samom srcu dinje nalazi se šupljina sa semenkama koje je lako odstraniti. Okrugle ili duguljaste lubenice tamnozelene ili svetlozelene kore, sa šarama ili bez njih, krupnije su od dinja. Sočni crveni jestivi deo, koji je 92% voda, sladak je i ukusan i sadrži više ili manje crnih semenki, ili je potpuno bez njih.
slika sa interneta
LEKOVITA SVOJSTVA:
- Od hranljivih materija, najviše sadrže: vitamin C, A, vitamine B kompleksa, kalijum, magnezijum, bakar, fosfor.
- Voda i kalijum utiču na bolji rad bubrega i pomažu izbacivanju štetnih materija iz organizma.
- Kalijum takođe štiti od povišenog krvnog pritiska i doprinosi smanjenu učestalosti oboljenja srca i šloga.
- Odličan su izvor antioksidanata.
- Vitamin C ojačava imunološki sistem i pomaže kod respiratornih infekcija.
- Dinja je zbog svoje narandžaste boje bogat izvor beta karotena, koji može zaštiti od akni, određenih vrsta raka i gubitka vida.
- Ananas dinja je najbolji izvor zeaksantina, karotenoida, koji je sastavni deo retine u oku, i pomaže u odbrani vida od štetnog ultraljubičastog zračenja.
- Likopen, pigment koji daje lubenici crvenu boju, veoma povoljno utiče na snižavanje rizika od oboljenja srca. Takođe, namirnice bogate likopenom, mogu da smanje rizik od pojave određenih vrsta raka, uključujući rak prostate, dojke, grlića materice, pluća i debelog creva.
- Rastvorljivo vlakno pektin u dinjama i lubenicama pomaže u snižavanju holesterola i velika količina vlakana blagotvorno deluje na regulaciju probave.
- Proučavanjem je utvrđeno prisustvo aminokiseline citrolina u lubenicama. Ono stimuliše širenje krvnih sudova, baš kao i neki lekovi poput vijagre, pa se lubenica može kategorisati i kao afrodizijak.
SAVETI ZLATA VREDNI:
- Pošto rastu na zemlji, dinje i lubenice dolaze u dodir sa raznim bakterijama iz zemljišta, vode i sa životinjama. Da ne biste nožem preneli te bakterije na puplu dok sečete plod, temeljno operite pre sečenja.
- Sečenu lubenicu i dinju možete sačuvati u frižideru nekoliko dana. Obavezno umotajte prianjajućom folijom da se ne osuši.
- Lubenice i dinje se uglavnom konzumiraju u sirovom stanju i treba ih koristiti pre obeda, na prazan želudac. U suprotnom, mogu da izazovu gastrointestinalne probleme.
- Da biste bolje sačuvali hranljive sastojke ovog povrća, kupujte cele dinje i lubenice, a ne isečene na kriške ili kockice.
- Napravite osvežavajući koktel od kockica leda i lubenice izmešanih u blenderu. Dodajte malo meda ili limunovog soka.
- Lubenice i dinje su savršene za doručak i užinu tokom vrućih letnjih dana.
- Dinju obavezno dodajte u voćnu salatu.
- Zamrznite komade odabrane dinje, a zatim ih izgnječite da biste napravili sorbet.
slika sa interneta
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.