ČIA SEMENKE
Čia semenke su jedan od top - trendova u ishrani za 2017 godinu, saznajte zašto.
Čia semenke su jestiva sitna crna, bela i tamnosmeđa semena koja potiču od biljke Salvia Hispanica. Veruje se da su čia semenke bile sastavni deo svakodnevne ishrane Maja i Asteka, a sam naziv naziv "chia" je zapravo drevna majanska reč za snagu. Ove semenke vode poreklo iz Centralne Amerike i poznate su i kao "hrana za trčanje", jer su važan deo ishrane Tarahumara, indijanskog plemena koje je čuveno po izdržljivosti u trčanju na duge staze. Danas je Australia najveći svetski proizvođač čia semenki,
slika sa interneta
Zašto se čia semenke smatraju superhranom?
*Ne sadrže gluten.
*Izvanredan su izvor omega-3 masnih kiselina, koje čine čak trećinu njenog sastava. Sadrže čak osam puta više omega-3 MK od lososa, koje smanjuju rizik od srčanih bolesti.
*Bogat su izvor proteina i minerala (magnezijum, cink, gvožđe, kalcijum, mangan, fosfor, bakar), i zbog toga se preporučuju sportistima, pošto pospešuju oporavak, izgradnju i regeneraciju mišića.
*Sadrže vitamine A, B, E i D, koji su pogodni za vid, kosu, nokte, kožu, zube, mišićno i nervno tkivo.
*U samo dve kašike čia semenki se nalazi čak dva puta više kalijuma nego u jednoj banani.
*Sadrže triptofan, protein koji daje osećaj sitosti, popravlja raspoloženje i uvodi u kvalitetan san, pa se preporučuju osobama koje pate od nesanice.
*Zbog visoke koncentracije vlakana poboljšavaju probavu.
*Imaju snažna antioksidativna svojstva, za njih se govori da su hrana mladosti i dugovečnosti.
*Pozitivno utiču na regulaciju glukoze u krvi i zbog toga se preporučuju dijabetičarima.
slika sa interneta
NUTRICIONISTIČKE VREDNOSTI ČIA SEMENKI NA 100 g:
(Procenti označavaju odnos datog nutrijenta prema preporučenoj dnevnoj potrebi)
- Kalorija: 486
- Proteini: 17 grama (34%)
- Masti: 31 grama (47%)
- Omega 3 masne kiseline: 4915 mg
- Omega 6 masne kiseline: 1620 mg
- Holesterol: 0 mg
- Zasićene masti: 3,3 grama (16%)
- Natrijum: 16mg (0%)
- Ugljeni hidrati: 42 grama (14%)
- Vitamin A – 1%
- Vitamin C – 2%
- Gvoždje – 42%
- Magnezijum – 83%
- Kalijum – 407 mg (11%)
- Bakar – 0,1 mg (3%)
- Vitamin B – 0%
- Cink – 1 mg (7%)
- Kalcijum – 63%
Čia semenke su neutralnog ukusa pa se mogu koristiti kao dodatak jelima i desertima. Možete da ih jedete na različite načina ali se ne preporučuje termička obrada, kako ne bi izgubile te silne pozitivne karakteristike koje ih čine posebnim.
Ali ne zaboravite pre konzumacije čia semenke natopiti. Zašto? Razlog je taj što ćete potapanjem semenki apsorbovati mnogo više nutrijenata, zato što se potapanjem oslobađaju enzimi koji štite semenke. Kao prvo, olakšaćete sebi proces varenja, i kao drugo, nutrijenti postaju lakše dostupni za vaš organizam. Još jedna prednost semenki je da mogu apsorbovati 10-12 puta veću količinu vode u odnosu na sopstvenu težinu. Prednost je povećana hidratacija organizma i produženi osećaj sitosti. Ukoliko ih prethodno ne natopite oni će apsorbovati vodi iz vašeg organizma. Zato potopite ih u vodu, mleko, jogurt, kefir, stavite ih u ovsenu kašu, u salatu, u džem, u deserte, koristite ih kao dodatak u pripremi hleba i peciva.. Budite kreativni, mogućnosti su neograničene.
Preporučuje se 20 g na dan, ili 1,5 kašika, i ne više od toga, jer sadrže dosta vlakana koje mogu preopteretiti one koje imaju osetljiv stomak. Primer: Stavite 1,5 kašiku čia semenki u čašu vode i ostavite da nabubre oko 30 min. Pomešane sa vodom one se pretvaraju u gusti gel - želatinastu masu.
KOME SE NE SAVETUJE KONZUMACIJA ČIA SEMENKI?
Ljudi koji boluju od raka prostate ili imaju urođen rizik od dobijanja tog malignog oboljenja trebalo bi da izbegavaju upotrebu velike količine čia semenki. Razlog tome leži u činjenici da se omega-3 masne kiseline nalaze u obliku alfa-linolenske kiseline čiji visok unos u organizmu može da dovede do problema sa prostatom.
Pored toga, osobe koje imaju visoku koncentraciju triglicerida u krvi smeju konzumirati samo čia semenke posebne sorte - Salba semena, jer korišćenje drugih vrsta može dovesti do povećanja nivoa triglicerida u krvi.
slika sa interneta
I za kraj, nekoliko saveta - recepata kako iskoristiti čia semenke. Verujem da kada ih budete probali, postaće Vam omiljena hrana za početak dana, za užinu ili čak laka večera. :)
*ČIA KOKOS PUDING: u čašu kokosovog mleka stavite med po želji i kašiku čia semenki, i ostavite da nabubri u frižider. Zatim dodajte kašiku-dve kokosa. Po izboru možete da dodate i voće koje želite.
*ČIA JOGURT: U čašu jogurta dodajte čia semenke i ostavite ih da nabubre. Po želji dodajte sveže oprane maline.
*ČIA SMOOTHIE: 1 bananu, šolju jagoda, kašiku čia semenki, 50 ml mleka po izboru, kockice leda, pola kašičice vanile u prahu ubacite u blender i izmiksajte dok se ne sjedini u masu. Ostavite ga u frižideru da semenke nabubre pre konzumacije.
Нема коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.