субота, 25. новембар 2017.

HUMMUS

Jedan od najpopularniji namaza u svetu potiče sa Bliskog Istoka. Osim što se lako sprema, ovaj namaz sadrži dragocene hranljive sastojke.

slika sa interneta

Glavni sastojak hummusa su leblebije, koje su bogate vlaknima, proteinima, kalcijumom, bakrom i magnezijumom. Vlakna su odlična u borbi s opstipacijom i povišenim holesterolom. Leblebije su dobar biljni izvor gvožđa, a sadrže i vitamin C, koji pospešuje njegovu apsorpciju. Upravo zbog toga se preporučuje malokrvnim osobama. Takođe, sadrže i vitamin E, koji je veoma važan za normalno funkcionisanje mnogih organa u našem telu. I plus ima antioksidativna svojstva.
Hummus je idealan za dijabetičare jer sadrži složene ugljene hidrate, kojima treba više vremena da se razlože na proste šećere. Usled toga, nivo šećera u krvi sporije raste, a insulin se luči umereno.
Hummus se preporučuje i osobama koji žele da smršaju. Drugi važan sastojak ovog specijaliteta je tahini (pasta od susama), koji sadrži mononezasićene masnoće koje podstiču mršavljenje i topljenje sala oko stomaka.
Što se tiče folne kiseline (folata), u jednoj porciji hummusa se nalazi čak 36% preporučenog dnevnog unosa ovog hranljivog sastojka. Pokazalo se da folna kiselina može znatno smanjiti šanse za dalji razvoj raka, ukoliko se otkrije u ranoj fazi. Takođe, preporučuje se i trudnicama zbog povećanih potreba za folatima u trudnoći.

NAPRAVITE SAMI HUMMUS:

Potrebno Vam je: 250 g sirovih leblebija, 2-3 kašike tahinija, sok od limuna, 3-4 kašike maslinovog ulja, 1 čen belog luka (po želji), morska ili himalajska so po ukusu.
Ostavite leblebije da odstoje najmanje 12 sati u hladnoj vodi (preko noći), a zatim ih procedite i isperite. Sipajte ih u slanu vodu i kuvajte dok ne omekšaju. Kada se ohlade, sipajte leblebije u multipraktik sa šoljom vode, u kojoj su se kuvale, pa dodajte i ostale sastojke. Miksajte dok ne dobijete glatku pastu. Ovo je osnovni recept za hummus. Po želji možete dodati mlevenu papariku, tucanu, mleveni lan ili ostale semenke, seckani bosiljak, peršunov ili celerov list. Ukoliko nemate vremena za pripremu, a verujte mi, ne treba Vam mnogo vremena, uvek možete skoknuti do zdrave hrane i kupiti ovaj namaz po pristupačnoj ceni.
Što se tiče tahini paste, možete je kupiti takođe u bolje snabdevanoj prodavnici zdrave hrane. Ili napravite sami. Potrebno Vam je 250 g susama, 50 ml biljnog ulja - npr maslinovog (nerafinisanog, naravno) i prstohvat morske soli. Susam propržite u suvom tiganju stalno mešajući. Čim počne menjati boju skinite ga sa vatre. Kad se ohladi sameljite ga u električnom mlinu za kafu. Dodajte maslinovo ulje i morsku so, pa mešajte dok ne dobijete homogenu glatku smesu.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.